שלום לכולם.
היום הייתי בועדה לרשיון חשמלאי מהנדס. לצערי לא השתנה כלום באופן התנהלות הועדה. קינן עדיין שם והוא זה ששואל את רוב השאלות אם לא את כולן. על האופן שבו הוא שואל, ועל מידת הפתיחות שלו לתשובות כבר דובר מספיק ואין לי מה לחדש בנושא, לצערי..
בכל אופן, להלן השאלות שנשאלתי. מקווה שזה יועיל למי שאמור לגשת:
1. נתונים שני שרטוטים של מתקנים מוזנים בשיטות הגנה שונות. יש לזהות את שיטת ההגנה בכל אחד (הראשון-TT, השני-TN-C-S).
2. מה ההבדל המהותי בין שיטת איפוס TN-C-S לבין TN-S? הכוונה היא לכך שב TN-S המקור בתוך או צמוד למבנה המוזן ממנו.
3. במתקן המוגן בשיטת TN-C-S, התנתק מוליך ה-PEN ברשת (לפני הכניסה למבנה). מה יקרה למתח הפאזות בצרכנים? חד פאזי? תלת פאזי?
4. הוא שרטט מקור מחובר לצרכן תלת-פאזי, ומתנתקת פאזה אחת. נשאלה השאלה מה יקרה למתח הפאזות האחרות? כדאי לפתור עם פאזורים.
5. ניתן שרטוט של מערכת מתח גבוה שנקודת הכוכב שלה מוארקת דרך סליל כיבוי (פטרסון), והצרכן בסוף הקו מחובר דרך שנאי בחיבור משולש-כוכב. כאשר יש קצר חד-פאזי לאדמה:
א. מה יקרה למתחים של הצרכן אחרי השנאי שלו?
ב. איזה מתח ישרה על הסליל ולמה? מתח פאזי- צריך הסבר פאזורי
ג. איזה אופי יש לזרם הקצר ? (קיבולי)
ד. האם הזרם הקיבולי של הקצר והזרם ההשראי של הסליל מחוברים ביניהם במקביל או בטור (אני עדיין חושב שבטור למרות שקינן התעקש שהם במקביל..)
ה. מה קורה ברשת במצב תהודה בין הזרמים הללו?
6. מהי הגנת משען וכיצד היא פועלת?
7. הוא צייר לי מערכת שבה שנאי על עמוד מזין לוח ראשי מאופס ב-TN-C-S, מהלוח יוצאים כבלים 3X240 ממ"ר אלומיניום למתקן שמוגן ב-TT עם הארקת יסוד והשוואת פוטנציאלים + כבלים 2X150 ממ"ר נחושת בין הפה"פ של הלוח לפה"פ של המתקן. המפסק הראשי בלוח הוא של 1000 אמפר ובמתקן יש מנתק של 1000 אמפר. נשאלה השאלה מה לא בסדר בתכנון הזה?
אחרי שהבנתי שהוא לא מתכוון להעמסת המוליכים, ולא לכיוונון ההגנות- אמרתי שאסור להוציא הארקות ממתקן מאופס ב-TN-C-S למתקן ב-TT. הוא ניסה להתעקש שאין עם זה בעיה, ואכן בגלל השוואת הפוטנציאלים במתקן המוזן, גם אם זרמי עבודה של האפס יגיעו להארקות לא צריכה להיות סכנה משמעותית. במקרה ההפוך, של קצר במתקן TT עלולים להופיע מתחי התקלה על הציוד במתקן ה-TN-C-S. הוא עדיין קיווה לשמוע על איזו בעיה אקוטית אחרת בארכיטקטורה הזאת- לא בטוח שאני מבין מהי...
בהזדמנות אני אעלה שרטוט של המתקן המדובר כדי שיהיה יותר ברור.
בהצלחה לכל הניגשים בעתיד, תישנו טוב בלילה ואפילו תעשנו משהו לפני- העיקר לבוא כמה שיותר רגועים.
הכי חשוב- לא להיכנס איתם לתאקלים. עדיף לא לדעת או לא להסכים איתם על משהו ולעבור הלאה מאשר להתכסח איתם, כי הכוח עדיין בידיים שלהם.
שי