-
הגנה בלעדית ע"י פחת
שלום לכולם, אם מתקן מוגן בלעדית ע"י פחת נדרש שזרם הקצר הצפוי יהיה פי 10 מזרם ההפעלה של הפחת. מאידך, אם אני משתמש בפונקציית G במתקן עם הארקות לקויות אז ניתן לכוון ל 0.2 זרם נומינלי. גם במקרה זה ניתן לומר שהמתקן מוגן בלעדית ע"י פחת. אני מבין את עקרון הפעולה של שתי הפונקציות הנ"ל ואם אשתמש בפקטור 10 בכוונון פונקציית G אקבל ערכים לא הגיוניים של לולאת התקלה.
מדוע אם כן לא נדרש גם במקרה זה פי 10 מזרם ההפעלה? האם מקרה זה לא מתאים להגדרה של הגנה בלעדית ע"י פחת? תודה לעונים.
-
ירון שלום!
כשנכתבו התקנות "הארקות ואמצעי הגנה בפני חשמול" בשנת 1991 לדעתי לא היו הגנות אלקטרוניות חכמות ולכן השתמשו
במקרים מסוימים רק בפחת כהגנה בלעדית.
שתי ההגנות מיועדות כאשר עכבת לולאת התקלה אינה מאפשרת התפתחות זרם קצר מספק להפסקת המפסק, ובכל זאת יש הבדל מסוים בשימוש.
פונקציה G מיועדת למצב בו זרם הקצר הצפוי יהיה נמוך אבל בתחום של כ-20% ויותר מהזרם הנומינלי של המפסק
כלומר זהו הפקטור של ההגנה.
פונקציה פחת מיועדת לזרמי קצר נמוכים הרבה יותר ובפקטור נמוך יותר של כעשירית מזרם הקצר הצפוי.
ניקח דוגמה שרירותית מפסק 1000 אמפר זרם קצר צפוי 150A, פונקציה G לא תתאים לנו כאן מכיוון שהמינימום בכוונון שלה יהיה 0.2*1000=200A
ולכן נצטרך להשתמש בפחת כאשר ערך הכוונון יהיה כעשירית מזרם הקצר הצפוי כלומר כוונון ל-15A או נמוך מזה.
לעומת זאת אם באותה דוגמה זרם הקצר הצפוי יהיה מעל 220A ניתן יהיה להשתמש בפונקציה G בכוונון מינימלי.
מכאן שהכל תלוי בעכבת לולאת התקלה שתימדד,ולפי זה ניתן יהיה לקבוע באיזו הגנה להשתמש.
בכל מקרה שני המצבים מוגדרים כהגנה בלעדית.
מקווה שכעת זה ברור יותר
סופ"ש נעים וחמים
רועי
-
תודה רבה לך רועי על תשובתך המקצועית. אני פשוט נהנה בכל פעם לקרוא את תגובותיך המפגינות ידע רב ומקצועיות רבה.
לעצם העניין, כל מה שכתבת ברור לי (והיה ברור לי עוד לפני ששאלתי), הבעיה היא שאני מחפש תשובה לשאלה מתחכמת ״למה במקרה אחד לוקחים פי 10 ובמקרה השני לא?״. את התשובה שכתבת הצגתי כבר בפני השואל ולא סיפקתי את רצונו. צריך תשובה אחרת...
-
שלום ירון
יכול להיות שאני כותב שטויות אבל בכל זאת אנסה לנחש למה התכוון האדם ששאל אותך ( כנראה בוועדה ?)
במפסקים עם פונקצייה G יש עוד מספר הגנות כגון זרם יתר , זרם קצר מושהה , זרם קצר מיידי ,
ולכן במקרה כזה לא חייבים לקחת פי 10 מזרם ההפעלה . יכול להיות שהוא התכוון לזה .... ?
בברכה
קובי
-
שלום קובי וירון
לצערי אין לי תשובה חד משמעית לפקטור 10 בהגנת פחת בלעדית, הסיבה היא שזה מוזכר רק בחוק החשמל הישראלי ולא בתקני ה-IEC או תקנים אחרים
בתקן IEC 60364 ישנה חלוקה כאשר המתקן מאופס TN או המתקן ב-TT לפי הטבלאות הבאות:

כפי שניתן לראות יש הבדלים משמעותיים בשני המקרים, ובחוק החשמל הישראלי מתייחסים רק למקרים בהם לולאת התקלה
גבוהה מהסיבות שמוזכרות בחוק.
מה שכן אפשר לעלות מספר סיבות לגבי המקדם:
1. נושא של זמן ההפעלה כידוע לפי התקנים ב-5In על הפחת להפסיק תוך פחות מ-40 מילי שניות, מכאן שב-10In יפסיק הרבה פחות גם עם מתח המגע יהיה
גבוה לאדם לא ייגרם נזק.
2. ייתכן שבגלל שזרם ההפעלה של מפסקי המגן הוא בכפולות של 10, אז נבחר המקדם הנ"ל.
באופן כללי ההבדל בין פונקציה G לפחת היא שבפונקציה G זרם הקצר לאדמה יכול להיות קצת יותר גבוה ואילו בהגנת פחת זרם הקצר נמוך בהרבה.
המשך סופ"ש נעים
רועי
הרשאות פרסום
- אין באפשרותך לפרסם נושאים חדשים
- אין באפשרותך לפרסם תגובות
- אין באפשרותך לצרף קבצים
- אין באפשרותך לערוך את הודעותיך
-
חוקי הפורום